KORO YÖNETİCİSİNİN NİTELİKLERİ VE KORO YÖNETİMİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR

Main Article Content

Bülent HALVAŞİ

Abstract

Koroların ortak özelliği şef tarafından çalıştırılmaları veya yönetilme özelliğidir. Koroların başarıları şefe ve şefin ortaya koyduğu  çalışma programına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Teknik  verimlilik ile koronun sosyolojik iletişimi, şef ile koronun uyumlu çalışmasına bağlı olmaktadır. Koroyu meydana getiren bireylerin aldıkları eğitim, koro şefinin aldığı eğitimin donanım özelliklerine göre büyümekte, gelişmekte ve şekillenmektedir.Koro ile yapılan çalışmalarda problemleri şu şekilde sıralamak olasıdır,

1-       Koro-şef  ilişkisi tam mı?

2-       Yönetimi belirgin ve anlaşılabilir mi?

3-       Bedensel iletişim ve göz teması  var mı?

4-       Koronun liderliğini yapabiliyor mu?

5-       Ekip ruhunu yaratabiliyor mu?

6-       Çalışmaları neşeli disiplin parolası ile zevkli hale getirebiliyor mu?

7-       Eser seçimine dikkat ediyor mu?

8-       Kılık kıyafeti ile örnek olabiliyor mu?

9-       Piyanoyu etkin bir şekilde kullanabiliyor mu?

Koro-Dinleyici – Şef üçgeninin ve birbirleri ile olan ilişkilerinin farkında olan koro şefleri,  çalışmalarını bu üçgene dikkat ederek, daha da verimli olmasını sağlayabilmektedirler. Şef koroyu etkilemekte, koro seyirciyi etkilemekte, seyirci de koroyu etkilemekte koro da şefi etkilemektedir. Bu zincirin anlamı başarılı performans üretmenin anahtarı olabilmektedir.

Koro şefi kendisini geliştirirken, toplu ses eğitimi ana ilkelerine önem vermelidir. Seçtiği eserlerin teknik yönlerini iyi aktarabilen ve bunu homojenlik havuzuna alabilen şeflerin başarılı olması kaçınılmazdır.  Teknik çalışmalarına dikkatli özeni gösteren koro şefleri, eğitim sürecini iyi değerlendirebilmektedir. Beraberinde olması gereken  iyi bir analiz bilgisi ile piyano çalma becerisi, bu sürecin tamamlayıcı unsurudur . Korosuna piyano ile eşlik yapabilen koro şeflerinin başarıları açık bir şekilde ortadadır. Korosunun iyi bir lideri ve yönetiminde sade, anlaşılabilir, etkili ve estetik olarak güzel bir görüntü verebilmelidir.

Koro şefi iyi bir iletişimci, psikolojik ve sosyolojik yaklaşımları ile de korosuna yön verebilen nitelikleri kendisinde barındırmalıdır. Çalışma programlarını, zamanı iyi kullanarak uygulamalıdır. Çalışmalarında, koronun uyumunu temel olarak iyi sağlamalıdır.  İyi bir ekip ruhu oluşturmalıdır.  Bunu sağlarken söylemleri ve uygulamalarıyla, eşitlik ilkesine dikkat etmelidir.

Sesini konuşmada ve şarkı söylemede doğru ve etkin kullanan, piyano ile eşlik edebilen, adil ve güven veren, korosunu etkili ve estetik yöneten, giyim kuşamı ile örnek olmayı başarabilen şeflerin başarılı olması kaçınılmazdır.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

APAYDIN,M.,(2006). Çokseslilik Ve Çoksesli Korolar, II. Ulusal Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara Üniversitesi Matbaası, Ankara.
BASTIEN, H.,G., FISHER,W.,(2006). Hand-buch der Chorleitung, Mainz: Schott Music Gmb&Co. KG,Germany
ÇEVİK, S., (1997). Koro Eğitimi ve Yönetim Teknikleri (1. Baskı), Ankara. Doruk Yayıncılık.
EGÜZ, S., (1981). Koro Eğitimi ve Yönetimi, Ankara, Ayyıldız Matbaası.
ERGİN,A.,(1995).Eğitim Teknolojisi İletişimi ,Pegem Yayınları, Ankara.
KAPLAN,A., (1985).Choral Conducting, W.W. Norton& Company Inc. New York, London.
ÖZTÜRK, O.,(2010. Şefin Koro ile İletişimi ve Şef Davranışlarının Koro Üyesi Algılarına Göre Değerlendirilmesi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Adana.
POPOV, V.,(1989). Çocuk Koroları Eğitimi, Ankara TRT Seminer Notları, Ankara.
USLU, M., (2013). Nitelikli Bir Koro Şefinde Bulunması Gereken Yeterlilikler, UHBAB Dergisi, Bahar Dönemi, Sinop.
ZILLIOĞLU,M.,(1996). İletişim Nedir, Cem Yayınevi, İstanbul.