LED AYDINLATMA TASARIMININ GÖRSEL SANATA ETKİSİ

Main Article Content

Samet KOYUNCU

Abstract

LED, İngilizcede Light Emitting Diode kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmiş halidir ve ışık yayan diyot anlamına gelir. LED aydınlatma uygulamaları, görsel sanatın ön plana çıktığı aydınlatma tasarımlarının vazgeçilmez bir parçası hâline gelmektedir. Birden fazla renk seçenekleri ile aydınlatma uygulamalarında önemli yer edinmiş LED’lerin, uzun ömürlü, dayanıklı ve verimlerinin yüksek olması dikkat çekicidir. Bundan dolayıdır ki, tasarımcılara iç ve dış mekân aydınlatmalarında, yaratıcı fikirlerini kolayca gerçekleştirebilme olanağı sağlamaktadır. Alışveriş merkezleri, mağazalar, oteller, iş merkezleri, plazalar ve konferans salonları gibi alanlarda LED aydınlatma uygulamaları mevcuttur. Ayrıca tarihi eser yapıları, sanat galerileri, müze gibi görselliğin ön plana çıktığı mekânlarda, LED aydınlatma uygulaması, standart aydınlatma uygulamalarına göre daha çok tercih edilmektedir. LED aydınlatmalar, aynı zamanda UV ve IR ışık ihtiva etmedikleri için aydınlatma alanında bulunan nesnelere zarar vermezler. Bu yüzden, görsel zenginliği olan aydınlatma tasarımlarında ideal bir çözüm haline gelmektedir. Bu çalışmada; iç ve dış mekân aydınlatmalarında kullanılacak LED’lerin, diğer aydınlatma aygıtlarına göre verimlerinin yüksekliği ve görsel sanatlar üzerindeki etkileri incelenmiştir.

 

Anahtar kelimeler: LED, Aydınlatma, Görsel sanat, Verim, Elektrik

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Section
Articles

References

ÇAM GÜN, S., & DOKUZER ÖZTÜRK, L. (2015). Yapı Yüzü Aydınlatma Teknikleri ve Uygulama Örnekleri. VIII.Ulusal Aydınlatma Sempozyumu (s. 142-152). İzmir: TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası.
DÜZENLİ, F., ŞENOL, S., & BAHADIR, G. (2013, Mayıs). Lisans Tezi. Mikroişlemci Kontrollü LED Aydınlatma Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi.
FIRAT, K. (2014). Tasarımcı gözüyle LED teknolojisi. Tasarım Dergisi, 70-71.
HALICIOĞLU, H., ÖZTANK, N., & VATANSEVER, N. (2007). Aydınlatma Teknolojisinin Mimariye Etkisi. IV. Ulusal Aydınlatma Sempozyumu (s. 28-33). İzmir: TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası.
KÜRKÇÜ, E., ÇAKAR, İ., & ZEYREK, S. (tarih yok). İşyerinde Aydınlatma. Haziran 7, 2016 tarihinde İSGÜM: http://www.isgum.gov.tr/rsm/file/isgdoc/IG1-isyerinde_aydinlatma.pdf adresinden alındı
LED nedir? (2013, Mayıs). Mayıs 14, 2016 tarihinde Teknoled: http://teknoled.com.tr/files/2013/05/led-bilgi.pdf adresinden alındı
ÖZCAN, Ş. (2012, Nisan). Uzmanlık Tezi. Müzelerde Aydınlatma Elemanları Kriterlerinin Belirlenmesi:Tokat Müzesi Örneği. Kayseri: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kayseri Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü.
PERDAHÇI, C., & HANLI, U. (2009). Verimli Aydınlatma Yöntemleri. III.Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu (s. 323-327). Kocaeli: TMMOB Emo Kocaeli Şubesi.